'Seance' wint net geen Harland Award

Harland Awards

Zaterdag 8 april werden in het Compagnietheater tijdens de Dag van het Fantastische Boek de Harland Awards 2016 uitgereikt. Enerzijds was er de verhalenwedstrijd, die sinds 1976 reeds wordt georganiseerd. Vorig jaar werd ook voor de eerste maal ook de Romanprijs uitgereikt.

Roderick Leeuwenhart won de 39ste editie van de Harland Award Verhalenwedstrijd met zijn verhaal
Sterrenlichaam. De jury sprak over een “origineel verhaal, met een realistisch (en misschien ook een bedroevend) toekomstperspectief”.

De Harland Awards Romanprijs werd voor de tweede maal gewonnen door Auke Hulst, ditmaal met zijn nieuwe roman
En ik herinner me Titus Broederland. Andere genomineerde waren Natalie Koch, Corina Onderstijn, Lena Miller en Kevin Valgaeren.

Seance heeft dus net naast de prijzen gegrepen, maar werd desalniettemin lovend door de jury onthaald. Over Seance wisten ze het volgende te vertellen: “Seance van Kevin Valgaeren is gebaseerd op een historische gebeurtenis. In het Londen van 1874 voerde chemicus William Crookes wetenschappelijke experimenten uit op een vermaard medium, een zeventienjarig meisje dat in seances de geest van een jonge vrouw kon oproepen. Valgaeren verwerkte zijn onderzoek naar de raadselachtige goedgelovigheid van de wetenschapper tot een uiterst vermakelijke, heel goed geschreven gothic novel, waarin hij fijn de zompige, benauwende sfeer oproept die dit genre nodig heeft. De naïeve, uitgebluste en lekker onaangename hoofdpersoon laat zich inpakken door de omstandigheden en zijn eigen verlangen. Het verhaal bevat verrassende wendingen en roept overtuigend een tijd op waarin wetenschap nog iets gewichtigs was, en de scheidslijn tussen spiritualiteit en volksbedrog dun.”